Uitleg

De Loonse Kwis is een dorpskwis zoals je deze tegenwoordig in meer dorpen georganiseerd ziet worden. Op deze pagina geven we meer tekst en uitleg wat je kunt verwachten.

De Kwismasters

De Kwismasters zijn een aantal enthousiaste vrijwilligers die het erg leuk vinden om een echte kwis te organiseren. Een kwis waarbij we er naar streven dat er voor iedereen wel interessante, leuke maar ook moeilijke vragen tussen zitten.

Team

Iedereen kan een team samenstellen om zo aan de Loonse Kwis mee te kunnen doen. Er is geen limiet aan het aantal mensen dat in een team kan plaats nemen. Een team moet een teamleider kiezen, die in Hoogeloon woont. Verder moet ieder team een eigen teamnaam bedenken.

De kwis wordt door ieder team op een locatie gemaakt die het team zelf mag bepalen. De enige beperking hierbij is dat deze locatie zich in Hoogeloon moet bevinden. Het is aan te bevelen om een locatie te kiezen welke het team goed kan huisvesten. Daarnaast is het erg handig om over een (goede) internetverbinding te beschikken omdat ook het internet gebruikt mag worden om informatie op te zoeken.

Kwisavond

De eerste avond kan ieder team om 19:00 het kwisboek en de eventuele toebehoren komen afhalen in D'n Anloop. De Kwismasters zitten hier dan klaar om deze uit te reiken. Alle teams hebben de hele avond de tijd om alle vragen in het kwisboek te beantwoorden. Dit mogen zij doen op de locatie die zij tijdens het inschrijven hebben opgegeven. Daarnaast kunnen teams gedurende de avond een geheime opdracht uitvoeren, meer informatie daarover is terug te vinden in het kwisboek.

Tussen 23:15 en 23:30 kunnen teams het ingevulde kwisboek in D'n Anloop weer inleveren bij de Kwismasters. Wanneer het kwisboek te laat wordt ingeleverd wordt het team gediskwalificeerd. Voor de exacte tijden is de klok op teletekst leidend.

Kwisboek

Het kwisboek is een boekwerk waarin een team alle informatie terug kan vinden om de Loonse Kwis tot een goed einde te brengen. Naast informatie kan een team hier ook alle vragen terug vinden. De vragen zijn onderverdeeld in 11 categorieën, 10 reguliere categorieën en een categorie voor de geheime opdracht. Iedere reguliere categorie bevat 10 vragen. Bij iedere vraag is er (indien van toepassing) ruimte om de antwoorden in te vullen. De vragen zijn zodanig gesteld dat de antwoorden eenvoudig in de antwoordvakken passen.

Iedere vraag is goed voor 10 punten. Sommige vragen bestaan uit een aantal deelvragen welke samen goed zijn voor 10 punten. Wanneer een team alle vragen goed beantwoordt levert dit een team 1000 punten op. In het kwisboek kan een team ook aangeven op welke categorie het team een joker wil plaatsen. De punten gescoord in de categorie met de joker worden verdubbeld. Ook de geheime opdracht is goed voor 100 punten.

De geheime opdracht

Ieder team heeft de mogelijkheid om tijdens de kwisavond een geheime opdracht te maken. Eén of meerdere mensen uit het team worden op een bepaald tijdstip op een bepaalde locatie verwacht (dit staat vermeld in het kwisboek). Hier kan ieder team zijn geheime opdracht maken en zo tot 100 punten extra verdienen.

Prijsuitreiking

Tijdens de tweede avond wordt er in D'n Anloop een prijsuitreiking georganiseerd. Deze avond staat in het teken van een gezellig samenkomen zodat alle teams eens gezellig na kletsen. Ook wordt er deze avond bekend gemaakt welk team de winnaar is geworden van de Loonse Kwis.

Loonse Duim

Ieder jaar willen de Kwismasters alle deelnemende teams de mogelijkheid bieden om iemand uit Hoogeloon in het zonnetje te zetten. Dit door deze persoon te belonen met een heuse Duim. Deze Loonse Duim is een kunstwerk dat door iemand uit Hoogeloon wordt gemaakt (ieder jaar benaderen de Kwismasters daarvoor iemand anders).

Ieder team mag een persoon nomineren bij het inschrijven. De Kwismasters selecteren 3 personen welke in het kwisboek komen te staan. Ieder team mag tijdens de kwisavond een keuze maken uit de geselecteerde personen. Degene die de meeste punten heeft gekregen mag tijdens de prijsuitreiking de Loonse Duim in ontvangst nemen.